Βιοαπόβλητα
Από το σύνολο των απορριμμάτων που παράγουμε, περίπου το 44% είναι βιοαπόβλητα (φρούτα, λαχανικά, υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, φύλλα, γκαζόν, κ.ά.). Η κομποστοποίηση είναι μια μέθοδος επεξεργασίας βιοαποβλήτων με τελικό προϊόν το κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα, φιλικό προς το περιβάλλον.
Τι περιλαμβάνει το συγκεκριμένο είδος αποβλήτων;
Απάντηση
Υπολείμματα ωμών και μαγειρεμένων τροφών καθώς και βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων. Αναλυτικότερα:
- Φρούτα & λαχανικά
- Αλεύρι, ρύζι, δημητριακά
- Οπωροκηπευτικά, κουκούτσια
- Ξηρούς καρπούς & τα περιβλήματά τους
- Γαλακτοκομικά
- Αυγά (και τα τσόφλια)
- Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών (εκτός από μεγάλα κόκκαλα)
- Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ & τσάι
- Στάχτη τζακιών
- Φύλλα, άνθη, γκαζόν
Πού συλλέγονται τα βιοαπόβλητα;
Απάντηση
Τα βιοαπόβλητα συλλέγονται στους καφέ κάδους, οι οποίοι τοποθετούνται από τον Δήμο Αθηναίων σε επιλεγμένα σημεία στην πόλη.
Το δίκτυο των καφέ κάδων διευρύνεται συνεχώς και εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση λαϊκές αγορές, μεγάλα οπωροπωλεία, νοσοκομεία, στρατόπεδα, σχολεία, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), super markets και ξενοδοχεία.
Όσον αφορά στις οικίες, το Πρόγραμμα Οικιακής Συλλογής Βιοαποβλήτων επεκτείνεται σταδιακά με στόχο να εφαρμοστεί σε ολοένα και περισσότερες γειτονιές του Δήμου. Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας συλλογής, οι οικίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραλαμβάνουν από τον Δήμο μικρούς οικιακούς κάδους 10 λίτρων και βιοαποδομήσιμες σακούλες.
Επιπλέον, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να απορρίπτουν αν επιθυμούν βιοαπόβλητα στους καφέ κάδους σε 13 λαϊκές αγορές του Δήμου.
Οι δρόμοι των λαϊκών αγορών με καφέ κάδους στην παρούσα φάση είναι οι εξής: Στ. Βυζαντίου / Ιακωβίδου / Χάνσεν Κάδμου / Λεάνδρου Λέλας Καραγιάννη / Σικίνου / Νάξου Πανόρμου / Ριανκούρ / Δ. Πλακεντίας Κεραμεικού Αίμου Παπαστράτου Λομβάρδου/ Κάλβου Σάρωνος Δωδώνης / Χειμάρρας Άγιος Σώστης Αρχιμήδους / Πύρρου Καλλιδρομίου.
Ποια είναι η διαδικασία συλλογής / αποκομιδής;
Απάντηση
Βήμα 1. Διαχωρίζουμε τα βιοαπόβλητα και τα ρίχνουμε στον καφέ κάδο σε χάρτινες ή βιαποδομήσιμες σακούλες.
Βήμα 2. Τα σύγχρονα καφέ απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων αναλαμβάνουν καθημερινά τη συλλογή των βιοαποβλήτων και πλένουν τους κάδους.
Βήμα 3. Τα καφέ απορριμματοφόρα διαθέτουν σύστημα εντοπισμού GPS και ζυγιστικούς αισθητήρες και καταγράφουν τις ποσότητες συλλογής από κάθε σημείο αποκομιδής. Τα στοιχεία στη συνέχεια αποστέλλονται κάθε 15ημέρες σε όσους από τους παραγωγούς επιθυμούν να ενημερώνονται για τις ποσότητες βιοαποβλήτων που παράγουν.
Πού καταλήγουν οι ποσότητες που συλλέγονται στους καφέ κάδους;
Απάντηση
Τα βιοαπόβλητα που συλλέγονται στους καφέ κάδους μεταφέρονται καθημερινά από τα καφέ απορριμματοφόρα του Δήμου στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) της Περιφέρειας Αττικής στα Άνω Λιόσια.
Εκεί λαμβάνει χώρα η εξαιρετικά ωφέλιμη διαδικασία της κομποστοποίησης και το τελικό προϊόν που προκύπτει είναι ένα εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας (κομπόστ).
Πώς μας ωφελεί η κομποστοποίηση;
Απάντηση
- Το κομπόστ που παράγεται είναι φυσικό λίπασμα που προκύπτει από την αποσύνθεση βιοαποβλήτων και είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον απ’όλα τα λιπάσματα. Με το κομπόστ το έδαφος αναζωογονείται, συγκρατεί το νερό και αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά.
- Με την εφαρμογή του Προγράμματος Συλλογής Βιοαποβλήτων, τα βιοαπόβλητα που συλλέγονται εκτρέπονται από τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), όπου θα θάβονταν με μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος.
- Κατά αυτόν τον τρόπο, περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, των υδάτων & της ατμόσφαιρας.
Στοιχεία Επικοινωνίας
Περισσότερα
Διεύθυνση Καθαριότητας- Ανακύκλωσης
Τμήμα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων
Τηλέφωνο: 2103402476